آموزش اجرای پتینه رزگلد و مشکی در تیفانی گلاس

انسان از دیرباز به رنگ کردن و یا پتینه کاری اشیاء و مصنوعات علاقه داشته است. تنوع رنگی گاهی برای تعیین مالکیت و دسته‌بندی کردن بوده اما بیشترین کاربرد رنگ‌آمیزی، زیبا جلوه‌دادن و متمایزکردن اشیاء بوده و هست. مخاطب هنر تیفانی گلاس از لحاظ بصری با دو جزء اصلی شیشه و لحیم در ارتباط بوده و تقریباً تنها این دو را می‌بیند. شیشه‌های رنگی در ایران کمیاب و بیش از حد گران هستند و اکثر هنرمندان تیفانی گلاس بدون سفارش مشتری از استفاده آنها پرهیز می‌‎کنند. لحیم (آلیاژ قلع و سرب) به‌خودی‌خود نقره‌فام بوده و مقاومت بسیار بالایی به زنگ‌زدگی و تغییر رنگ دارد. این خصیصه باعث شده است قلع اندود کردن ظروف مسی و روکش قلع روی فولاد به‌عنوان یک روش بسیار قدیمی برای محافظت این دو فلز تا به امروز کاربرد داشته باشد. آموزش پتینه تیفانی گلاس یک روش متداول یرای تغییر رنگ قلع در این رشته هنری هست.
وتروزا در کنار عرضه کاپرفویل رزگلد و مشکی با ارائه پتینه‌های هم‌رنگ برای قلع راه را برای تغییر رنگ این فلز در رشته‌های هنری مختلف هموار کرده است. هرچند پتینه هایپربلک بر روی تمام آلیاژهای مس همچون برنز و برنج کارایی مستقیم دارد اما برای حصول به رنگ مشکی روی قلع و لحیم استفاده از پتینه رزگلد به‌عنوان زیر کار الزامی بوده و این پتینه روی قلع به‌صورت مستقیم کارایی ندارد

ایمنی.
توجه داشته باشید در آموزش پتینه تیفانی گلاس و کارکردن با دیگر پتینه‌های فلزات و مواد شیمیایی رعایت نکات ایمنی مهم‌ترین شرط است.
عینک ایمنی، دستکش لاتکس، روپوش کار و تهویه مناسب حداقل شرایط لازم و اجباری برای کار با پتینه‌های این آموزش هستند.

کل زمان مورد نیاز: 2 ساعت, 30 دقیقه
هزینه کل: 300 هزار تومان

ابزارهای مورد نیاز:

اسفنج
سیم ظرفشویی یا برگ سمباده
حوله
قلم مو

مصالح مورد نیاز:

مایع ظرفشویی
گاز استریل
پتینه رزگلد وتروزا
پتینه هایپربلک وتروزا
جوش شیرین (سدیم بی‌کربنات)

مراحل پتینه‌کاری لحیم (قلع) در تیفانی گلاس

مرحله 2: تنظیف و شستشو
در مراحل ساخت تیفانی گلاس ما به کمک هویه و فلاکس لحیمِ قلع را ذوب کرده و بر روی کاپرفویل می‌نشانیم. فلاکس اثر چربی و اسیدی بر روی سطح کار باقی می‌گذارد و ذوب شدن لحیم فرآیند اکسیداسیون را تسریع می‌کند. برای زدودن آثار ناشی از استفاده فلاکس بایستی سطح شیشه‌ها و سطح لحیم را به کمک مایع ظرف‌شویی، آب و اسفنج نرم کاملا بشوییم. دقت کنید که فشار زیادی به لبه‌های لحیم‌کاری وارد نکنید.
مرحله 3: خشک کردن
برای پرهیز از ماندن لک روی سطح شیشه بهتر است از یک حوله نرم و بدون پرز جهت خشک کردن سطح کار استفاده کنید.
مرحله 4: پاک کردن اکسید سطحی
برای زدودن اکسید از سطح قلع می‌توانید از سیم ظرف‌شویی فلزی (معمولی) و یا برگ سمباده با زبری متوسط استفاده کنید. به نرمی کل سطح قلع را بسابید. از سیم ظرف‌شویی خشک و تمیز استفاده کنید.
مرحله 5: غبار روبی
از حوله مرحله 3 برای پاک کردن براده‌ها و خاکه سایش استفاده کنید.
مرحله 6: اجرای پتینه رزگلد (مسی)
به کمک قیچی یک قطعه گاز استریل را به چند تکه تقسیم کنید. مقداری پتینه رزگلد را در یک ظرف پلاستیکی یا شیشه‌ای بریزید و به کمک گاز استریل مرطوب‌شده از پتینه شروع به پتینه‌کاری کنید. با تیره‌شدن گاز استریل آن را تعویض کنید. از اجرای چندباره پتینه روی یک مسیر اجتناب کنید.
مرحله 7: خشک کردن پتینه رزگلد
می‌توانید از حوله برای خشک کردن فوری پتینه استفاده کنید. این کار از واکنش پتینه با اکسیژن هوا جلوگیری کرده و سطحی روشن‌تر و براق‌تر به شما می‌دهد.
مرحله 8: اتمام پتینه رزگلد
در این مرحله سطح کار شما بایستی چنین رنگ و جلوه‌ای داشته باشد. اگر می‌خواهید سطح کار مسی رنگ باقی بماند به مرحله 10 بروید.
مرحله 9: اجرای پتینه مشکی روی قلع
به کمک یک قلم‌موی کاملاً تمیز و خشک پتینه مشکی را اجرا کنید. هر ضلع را مجزا پتینه کنید و صبر کنید تا در مجاورت هوا کمی خشک شود.
  • فلم‌مو بایستی کاملاً خشک و تمیز باشد.
  • قلم‌مو نبایستی دارای قسمت فلزی باشد.
  • پس از اتمام کار قلم‌مو را به کمک محلول آب و جوش شیرین شسته، سپس آب‌کشی کنید.
مرحله 10: تثبیت پتینه

پتینه‌های شیمیایی به مرور و در مجاورت هوا دچار اکسیداسیون و تغییر رنگ ناخواسته خواهند شد. برای پیشگیری از موضوع بهتر است سطح کار را به کمک یک پوشش بی‌رنگ محافظت کنیم. کیلر ماشینی یک گزینه ارزان و در دسترس است. مقدار کمی از آن را در یک ظرف کوچک ریخته و به کمک یک قلم‌موی دیگر یک لایه نازک از آن را روی پتینه رزگلد یا مشکی کاملاً خشک شده بکشید.

پس از گذشت 12 ساعت می‌توانید سطح کار را بشویید.

  • بسته به سلیقه می‌توانید از کیلر براق و یا مات استفاده کنید.
  • در این آموزش از کیلر ماشینی براق با برند نگین ساچ کویر استفاده شده است.
  • لاک الکل و برق ناحن هم از دیگر فیکساتورهای متداول هستند.
مرحله 11: اتمام کار

تبریک می‌گویم شما آموزش پتینه تیفانی گلاس را مطالعه کردید و حالا می‌توانید کارهای خودتان را پتینه کنید.
برای مشاهده فیلم‌های این آموزش به این لینک مراجعه کنید.

عکاسی این آموزش توسط سرکار خانم فاطمه معرفت انجام شده است، می‌توانید از پیج اینستاگرام arsine.060 برای دیدن دیگر نمونه‌کارهای ایشان بازدید کنید.

advanced divider

15 در مورد “آموزش پتینه‌کاری تیفانی گلاس”

  1. عالی بود ممنون
    حتما کیلر ماشینی رو هم امتحان میکنم
    دست شما درد نکنه???

    1. سید بابک موسوی

      هر جا با اسید سر و کار داریم، بایستی مایعات دور ریز و ابزارآلات درگیر را قبل از تعطیل کردن کارگاه به کمک محلول جوش شیرین غلیظ خنثی‌سازی کنیم. مایعات اسیدی باقیمانده هم برای محیط زیست مضر هستند و هم ریختن آنها در فاضلاب باعث ایجاد مشکل در سیستم لوله‌کشی خواهد شد. ابزارآلات مرطوب از اسید هم در مجاورت هوا دچار خوردگی و تخریب خواهند شد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا
Hands Casting with Glass
ثبت نام

کستینگ شیشه اثر نگین نوابی​

ورود

به وتروزا خوش آمدید

وتروزا تلاش می‌کند که وب‌سایت اهالی شیشه باشد.

وب‌سایت نوپا است؛ اگر در ثبت‌نام و یا ورود مشکل دارید؛ لطفاً از طریق واتساپ اطلاع دهید.